Logotype

  E-post: info@kretsloppsydost.se

Frågor & Svar

Hushåll

Miljötips

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Man måste inte börja odla grönsaker hemma, installera solceller på taket och cykla tre mil om dagen för att bli miljövänlig även om det givetvis är bra. Det viktigaste är de små sakerna som tillsammans gör en stor nytta.

Din insats gör skillnad. Här har vi samlat några enkla miljötips:

Byt till lågenergilampor. Under en lågenergilampas livslängd sparar man ungefär 600 kr jämfört med om man använder en vanlig glödlampa. Släck lamporna i rum du inte befinner dig i. Lampinfo.se och Lampguiden.com har svar på många frågor om lågenergilampor.

Kompostera, källsortera och panta. Även om vi är bra på detta i Sverige så slänger vi ändå 100 kg mat per person och år. Det skapar lika mycket koldioxid som 700 000 bilar.

Handla ekologisk och närproducerad mat. Det är inte bara bra för miljön utan även för oss människor och djur. Ju fler det är som handlar ekologiskt desto billigare blir det. Bra miljöval, KRAV och Svanen är märken du bör kolla efter. 

Stäng av hemelektroniken ordentligt. Skaffa ett grenuttag med strömbrytare som du kopplar din TV, video och tv-spel till så blir det enkelt att stänga av allt. TV:n är en enorm energibov i standbyläge.

Drick kranvatten. Vi har förmodligen världens bästa kranvatten i Sverige. Att köpa vatten på flaska är ett enormt slöseri. Om du måste ha bubblor, skaffa en kolsyremaskin. 

Köp bra och hållbara grejer. Slit och släng-samhället har gjort sitt. Satsa på saker som håller länge och som du inte tröttnar snabbt på. Köp och sälj begagnat. Att fynda på loppisar är både smart och roligt.

Använd en vattenkokare. Det går ungefär dubbelt så snabbt samt drar mindre energi än att koka vatten med en kastrull. Om du måste använda en kastrull se då till att använda ett lock. 

Ta med tygkassar till affären. Det är både mer hållbart och billigare än att köpa plast- eller papperspåsar. Undvik även plastpåsar till grönsaker och frukt.

Välj miljövänlig energi. Byt till en leverantör som erbjuder miljövänlig el. Husägare kan även installera luftvärmepump, bergvärme, solenergi och/eller använda biobränslen. Greenpeace har en lista med riktigt miljövänliga elleverantörer.

Ta med matlåda till jobbet. Laga lite mer mat hemma så det räcker till matlådor på jobbet så sparar du både pengar och miljö.

Använd allt sparsamt. Börjar tandkrämen, schampot eller kaviaren ta slut? Skär upp förpackningarna och använd allt till sista droppen. Var även sparsam med t ex tandkräm och schampo så slipper du köpa nytt så ofta.

Åk kollektivt eller samåk. Att åka kollektivt är det klimatsmarta sättet att resa. Om du saknar möjlighet till kollektiva resor försök att samåka.

Anmäl e-faktura på så många fakturor som möjligt. Du förenklar din vardag och sparar på både papper och miljö.

Kretslopp Sydost använder cookies för ge dig en bättre användarupplevelse. Jag godkänner