
Närsorterat
Denna text riktar sig till dig som är boende i villa eller fritidshus.
För att öka återvinningen och göra det lättare att göra rätt har Sveriges regering beslutat om nya regler för förpackningsinsamling. Bestämmelserna innebär att kommunen eller kommunala avfallsorganisationer från den 1 januari 2024 har ansvaret för insamlingen av förpackningar, alltså närsorterat från hushåll. Insamlingen ska ske fastighetsnära senast från den 1 januari 2027.
Som boende i våra medlemskommuner innebär detta att du kommer att få två nya kärl med fyra fack var, så kallade fyrfackskärl. I facken sorterar du olika typer av avfall. Det finns separata fack för mat- och restavfall, tidningar, plast-, papper-, metallförpackningar samt färgade och ofärgade glasförpackningar.
Vill du veta mer kan du se våra vanligaste frågor och svar nedan.
Kärl 1. Här sorteras restavfall (177 liter), matavfall (118 liter), färgade glasförpackningar (45 liter) och ofärgade glasförpackningar (30 liter).
Kärl 2. Här sorteras pappersförpackningar (165 liter), plastförpackningar (165 liter), tidningar (20 liter) och metallförpackningar (20 liter).
Elektronikboxen. I elektronikboxen kan du lägga batterier, ljuskällor och småelektronik.
Mått för ett kärl: Bredd: 77 cm Djup: 81 cm Höjd: 107 cm.

För dig som har ett säsongsabonnemang kommer det finnas möjlighet till tömning från maj till september eller från juni till augusti. Under säsongen töms kärl 1 var fjortonde dag och kärl 2 var fjärde vecka.
Det är viktigt att inte börja använda papperspåsen för än ni har fått era fyrfackskärl.
- Den gröna biopåsen har kort hållbarhet och börjar brytas ned redan före användning om man har påsrullar på lager.
- Få biogas och biogödselanläggningar tar emot matavfall om det ligger i en annan påse än en papperspåse.
- Papperspåsen är ett mer hållbart alternativ i rötningsprocessen när matavfallet ska bli till biogas och biogödsel.
- Påsar används i stor utsträckning till annat. Inte ens i närheten av de antal påsar vi delar ut kommer tillbaka med avfall i.
Vill du fördjupa dig mer om fyrfack och det nya insamlingssystemet kan du få svar på fler frågor nedan.


Det är viktigt att tänka på att man delar både kärl 1 och kärl 2. Om du önskar dela kärl med en eller flera grannar behöver ni göra en ansökan till oss via våra e-tjänster.
Förpackningarna, alltså plast-, papper, och metallförpackningar samt färgade- och ofärgade glasförpackningar och tidingar ska läggas löst i sitt avsedda fack, eller ihopsamlade i en annan förpackning av samma material. Exempelvis kan det vara smidigt att samla mjukplast i en brödpåse av plast.
Har du under en längre period mer avfall än vad som får plats i fyrfackskärlet? Det finns möjlighet att beställa ytterligare kärl för följande avfall: mat- och restavfall samt papper- och plastförpackningar.
Sidan uppdateras löpande