Logotype

  E-post: info@kretsloppsydost.se

Frågor & Svar

Hushåll

Utfyllnad

Förpackningsinsamling

Nya regler för förpackningsinsamlingen

För att öka återvinningen och göra det lättare att göra rätt har Sveriges regering beslutat om nya regler för förpackningsinsamling. Beslutet innebär att landets kommuner (eller exempelvis kommunala avfallsorganisationer) tar över ansvaret för insamling av hushållens förpackningar senast den 1 januari 2024. Det blir också krav på att alla hushåll ska få insamling fastighetsnära från 1 januari 2027. För medlemskommunerna i Kretslopp Sydost, Kalmar, Mörbylånga, Nybro, Oskarshamn, Sävsjö, Torsås, Uppvidinge och Vetlanda kommun, innebär det att Kretslopp Sydost från och med 2024 ansvarar för insamling av förpackningsavfall i kommunerna från återvinningsstationer och via fastighetsnära insamling.

Kretslopp Sydost tar över drift av återvinningsstationer

Hushåll kan lämna förpackningar och tidningar på obemannade återvinningsstationer, så kallade ÅVS:er. Fram till 31 december 2023 sköts och drivs de av Förpackningsinsamlingen (FTI). Från och med den 1 januari 2024 kommer Kretslopp Sydost att ta över driften av ÅVS:erna i Kalmar, Mörbylånga, Nybro, Oskarshamn, Sävsjö, Torsås, Uppvidinge och Vetlanda. Förpackningar kommer fortsatt kunna lämnas vid en ÅVS efter 1 januari 2024 och felanmälan kommer då kunna göras till Kretslopp Sydost.

Krav på fastighetsnära insamling

Enligt regeringsbeslutet ska alla bostäder, senast den 1 januari 2027, ha insamling av förpackningar av papper, plast, glas och metall, så kallad fastighetsnära insamling. Det innebär att invånarna ska kunna lämna förpackningar till återvinning nära sitt boende.

Fyrfackskärlsystem för villor och fritidshus

Den 8 december beslutade Kretslopp Sydosts förbundsdirektion att införa insamling av förpackningsavfall från villor och fritidshus med ett fyrfackskärlsystem där matavfall, restavfall och förpackningsavfall samlas in fastighetsnära. Exakt hur utbyggnaden av förpackningsinsamlingen kommer att se ut i Kretslopps Sydosts medlemskommuner är inte klart. En projektgrupp kommer att tillsättas för att planera arbetet. Under våren är förhoppningen att vi kan berätta mer om tidplan och hur införandet av förpackningsinsamlingen ska gå till.

>> Läs pressmeddelandet om nytt insamlingssystem

Ökad service och stora miljövinster utan ökade kostnader

Finansieringen för övertagandet av återvinningsstationerna och det nya systemet för fastighetsnära insamling kommer att bekostas av producenterna som tillverkar förpackningar. Invånare i Kretslopp Sydost kommer därmed få ökad service, stora miljövinster utan ökade kostnader.

Instagram Facebook

Kretslopp Sydost använder cookies för ge dig en bättre användarupplevelse. Jag godkänner