Logotype

  E-post: info@kretsloppsydost.se

Frågor & Svar

Företag

Utfyllnad

Närsorterat

Denna text riktar sig till dig som är fastighetsägare av flerbostadshus.

För att öka återvinningen och göra det lättare att göra rätt har Sveriges regering beslutat om nya regler för förpackningsinsamling. Bestämmelserna innebär att kommunen eller kommunala avfallsorganisationer från den 1 januari 2024 har ansvaret för insamlingen av förpackningar från hushåll. Insamlingen ska ske fastighetsnära, alltså närsorterat, senast från den 1 januari 2027.

 


Som fastighetsägare behöver du skapa plats för sorteringskärl för alla åtta avfallsslag i miljörum eller utomhus inom fastigheten. De åtta olika avfallslagen är mat- och restavfall, papper-, plast-, och metallförpackningar samt färgade, och ofärgade glasförpackningar och tidningar.

Det är även fastighetsägarens ansvar att informera hushållen om hur, var och varför de ska sortera.

Det är upp till varje fastighetsägare att utifrån sina förutsättningar på bästa sätt skapa utrymme för sortering fastighetsnära.

Tänk även på att tillbyggnad samt nybyggnation kan kräva bygglov som du söker hos den kommun som fastigheten är belägen i.
Vi har möjlighet att hjälpa till med dimensionering och vägledning för att hitta bästa lösningen utifrån era förutsättningar.
 
  • För att underlätta planeringen har Avfall Sverige utvecklat en Excel-modell som hjälper dig som fastighetsägare att beräkna behovet av kärl och den yta som krävs. Modellen gör det möjligt att uppskatta hur stort utrymme som behövs i ett miljörum i en flerfamiljsfastighet för att få plats med de olika avfallskärlen.

    Besök Avfall Sveriges dimensioneringskalkylator för att göra en dimensionering.

  • Kontakta Kretslopp Sydosts kundservice för att få råd och tips av en av våra avfallsrådgivare. Du kan maila oss på info@kretsloppsydost.se eller chatta med oss här på vår hemsida.
Vi följer de riktlinjer som Avfall Sverige har tagit fram. Läs mer i Avfall Sveriges handbok för avfallsutrymmen eller kontakta oss för att få tips och råd av en avfallsrådgivare.
Om det inte går att få plats med närsortering vid fastigheten kan du som fastighetsägare kontakta kommunen för att hitta en annan insamlingsplats i närheten.

Det är fastighetsägarens ansvar att planera utrymme för avfall, men kommunen kan hjälpa till att hitta en lösning om det finns särskilda hinder. Du kan även kontakta Kretslopp Sydosts kundservice för att få råd och tips av en av våra avfallsrådgivare.
När närsortering finns på plats är det fastighetsägarens ansvar att informera hushållen om hur, var och varför de ska sortera.

Klicka här för att ta del av inspirerande exempel och ladda ned informationsmaterial för utskrift.
När du har fått en uppskattning av hur många kärl och hur stor yta du behöver kan du se hur mycket din avfallshantering kommer att kosta genom att titta i vår prislista.

För att se våra taxor och priser för år 2025 kan du använda länkarna nedan:
Hushållsavfall >>
Förpackningar & tidningar >>
Om en verksamhet delar avfallskärl med hushåll i fastigheten, räknas verksamheten som samlokaliserad. Då ska Kretslopp Sydost hämta även verksamhetens förpackningsavfall då det räknas som kommunalt avfall.

Fastighetsägaren ansvarar för att det finns tillräckligt med utrymme och fungerande sortering för både hushåll och verksamheter. Om verksamheten har egna behållare gäller inte kravet på närsortering.
Den gröna påsen för matavfall behövs inte längre då utsorteringen av matavfallet kommer ske direkt i separata behållare. Därför går vi över till papperspåsar 2026. Det är ett beprövat system som många kommuner redan använder sig av. Även den röda påsen kommer fasas ut i samband med införandet.

Det är viktigt att inte börja använda papperspåsen för än ni har ett fått ett separat kärl för matavfall.
 
  • Den gröna biopåsen har kort hållbarhet och börjar brytas ned redan före användning om man har påsrullar på lager.

  • Få biogas och biogödselanläggningar tar emot matavfall om det ligger i en annan påse än en papperspåse.

  • Papperspåsen är ett mer hållbart alternativ i rötningsprocessen när matavfallet ska bli till biogas och biogödsel

  • Påsar används i stor utsträckning till annat. Inte ens i närheten av de antal påsar vi delar ut kommer tillbaka med avfall i.
Du som fastighetsägare måste se till att hushållen kan separera sitt mat- och restavfall i olika behållare. Ni kan exempelvis komplettera med ett separat kärl för endast matavfall och använda den bottentömmande behållaren till enbart restavfall.

Förpackningar, alltså papper-, plast-, metallförpackningar samt färgade och ofärgade glasförpackningar och tidningar sorteras i separata kärl.
Instagram Facebook